Search This Blog

Saturday, November 24, 2012

Tallemaksapasteet

Tallemaksapasteet
•2kg tallemaksa
•200g peekonit
•4 pisikes Peipsi sibulat
•3 küünt küüslauku
•5 suurt porgandit
•ohtralt võiõli
•riivitud muskaatpähklit, soola, pipart, tüümiani
•sorts brändit

Haki maks kuubikuteks. Eemalda kiuline "ollus" ja "torud". Peekonilt võta "nahk" ära, pasteet jääb nii ühtlasem. Pane kõik võiõliga pannile ja prae madalal kuumusel läbi ja hästi natukene pruuniks (annab pasteedile hea maitse).
Haki sibul, küüslauk ja porgand peeneks. Pane võiõliga teisele pannile praadima/hauduma. Lisa ka kõik maitseained ja sega aegajalt.
Võtab aega u 30-40 minutit.

Kui maks on läbi praetud, siis vala maks porganite ja sibulasegu hulka. Lase neil mingi aeg veel koos "marineeruda". Lõpuks püreesta saumiksriga kasvõi sealsamas pannil. Võid ajada ka läbi hakklihamasina. Lisa ka püreestamise lõpus korralik sorts brändit.

Vala kuumana kaussidesse/karpidesse. See, mis kaussidesse ei mahu - söö soojana ära:) Njämm!



Lamb-liver pâté
• 2kg of lamb liver
• 200g bacon
• 4 onions (diam ~4cm)
• 3 cloves of garlic
• 5 large carrots
• plenty of butter oil/ghee
• grated nutmeg, salt, pepper, thyme
• dash of brandy

Chop the liver into cubes. Remove stringy "matter" and "pipes". Take the bacon "skin" off as well, pâté is smoother without it. Fry liver/bacon in ghee until liver is done. Also give it a little golden colour, it gives a better taste to the pâté.  
Chop the onions, garlic and carrots and fry them (with ghee) on another pan. Add salt, pepper, thyme and grated nutmeg. Add some water and leave it to stew for 30 minutes. 

When the liver is fried and carrots soft, pour them together and let them "marinate" on a low heat for an hour or so. Finally, puree the mixture with hand blender. You can also use the mincer. Add a dash of brandy at the end end.
Pour into bowls. 

No comments: