Search This Blog

Monday, January 20, 2014

Liis-Elleni sünnipäevatort

Läks täitsa meelest ära, et sain siin vahepeal mingi eriti cooli tordiga hakkama juu! Peab üles panema - äkki keegi tahab ka teha :)

Tort koosnes kolmest shokolaadi-munakoogist (shokolaadikoogi retsept), vahel oli kohupiim ja peal martsipanikiht + suhkru-kakao-glasuuri joonistus.

Kui laps sai 10 ja ei tahtnud enam Pihlaka lepatriinutorti
sünnipäevaks
Kihid:
Sai küpsetatud 3 eraldi kihti, 30cm läbimõõduga vormis. Alumisse ja ülemisse kihti läks kihi kohta umbes:
•6 muna
•300g shokolaadi (koogi peale tuli kokku 400g tumedat ja 400g piimashokolaadi)
•80g võid
•paar spl kakaod (seekord kasutasin seda nö suhkust varianti o'Boyd. Laste värk siiski)

Keskmises kihis munade arv sama. Shokolaadi veidi vähem. Aga panin sinna ka ühe püreestatud banaani ja peotäie vaarikaid.

Kihid siis tekivad nii, et kõigepealt muna valge ja kollane eraldi vahtu. Shokolaad üles sulatada ja või sinna sisse. Siis veidi jahtuda lasta ja siis munakollasega kokku segada. Valge ka sinna otsa + kakao. Ja supsti vormi ja ahju. Oleneb siis vormist ja koogi paksusest aga mul oli iga kiht ahjus vast nii 30 minutit.

Kui kihid valmis siis segasin vahekihi ja pealmise kihi kohupiima/jogurti segu.
Sinna läks kokku:
•2x400g Saida farmi kohupiima (oli vist vanilje või magus… valge, ilma nähtava lisandita. See oli lihtsalt kõige rasvasem kohupiim, mis ma poest leidsin:) Jube maitsev)
•400g Vanoje kohupiimakreemi, vist oli Saare oma. Vist oli 5% või isegi 7%-ne.
•karp suvist "maasikamoosi" ehk siis purustatud maasikaid otse roosast Smegist.

Kõik kokku segada, natuke niisama ära süüa ja siis asuda möksima!

Keskmisel kihil lõikasin u 2cm servast ära, kuna see munakook vajub keskelt ära, siis ülemine ja alumine jäid piisavalt kõrge servaga, et keskmine sinna vahele ilusti ära mahutada.
Alumine kiht + kohupiimasegu + keskmine kiht + kohupiimasegu + ülemine kiht tagurpidi + kohupiimasegu.

Peale läks siis veel lahtirullitult martsipanikiht. Pristmast ostsin. Oli vist 300g. Natuke oleks võinud rohkem olla. Servad jäid ikka väga õhukesed. Ja pealerullimine oli päris keeruline kuna ähvardas katki minna.
Vaata kuidas profid teevad :
http://www.youtube.com/watch?v=7cPP-IulcKs
Mina rullin martsipani küpsetuspaberi peal ehk ei mingit lisa suhkurt.

Ja kui tort on kaetud, siis ülejäävad servad tuleks ära lõigata. Need Liis-Ellen sõi ära. (kuna ma rullisin ülitäpselt, siis väga palju sealt üle ei jäänud).

Lõpuks siis kaunistamine. Kuna minult telliti hobune, siis see sinna peale ka sai.
Selle joonistamiseks segasin kokku tuhksuhkru ja sidrunimahla ja natukene kakaod. Minigrippi ja otsa pisike auk ja läks justkui piparkookide kaunistamiseks.

Kook oli järgmisel päeval parem kui samal päeval, nii et kui teete, siis valmistuge varakult ;)


No comments: