Search This Blog

Thursday, September 12, 2013

KOOK!!! (põhimõtteliselt ükskõik millise viljaga, mis puu otsast alla kukub)

Kooki nõrkemiseni..
Kui on vaja kiirelt teha üks kook, siis see on SEE! Selle koogi kärme valmistamise tõttu olen ma seda kärmelt valmistanud vist nüüd 5 päeva järjest. Suhteliselt jama värk... kui rääkida kaalunumbritest. AGA kes see siis need ploomid ja õunad ikka ära sööb?!? Ja asjade toorelt söömine on nõrk. Väga advanced on ikka osata asju ahjust läbi lasta ja anda neile mingi teine vorm ja nägu :D

Pealegi on see pidev kookide küpsetamine töötanud mõnusalt ahju eest. Katelt pole veel sisse lülitanud kuigi mõni päev juba varbad vaikselt külmetavad. Küpsetan edasi... ploomid on otsas aga õunu jagub veel natukeseks.

Ploomi-õunakook:
•kõvasti ploome
•hunnik õunu
•4-5 muna
•riisijahu / või gluteenivaba kaerajahu (Prismast leidsin sellise toreda toote. Ei ole nii teraline kui riisijahu. Maitse täitsa mõnus)
•veidi küpsetuspulbrit
•võiõli / kookosrasva
•kaneeli
•lisaks veel kes mida: muskaatpähklit, mandleid, mandlilaaste, kookoshelbeid, chia seemneid, tikreid, mustikaid, konnajalgu, vaarikaid, pirne...

Eemalda ploomidelt kivi. Ma lõikan ploomi u kolmeks. Õunad samuti puhastada, südamik välja, väikesteks tükkideks. Teise kaussi löö lahti munad, mikserda. Lisa juurde või, jahu, küpsetuspulber, kaneel, ja muu pudipadi, mis isutab. Tainas võiks olla pigem selline vedelapoolsem. Ploomid ja õunad taignasse, sega ja vormi.
Ahju u 180/200 kraadi juures u 20 minutit. (oleneb siis koogi paksusest).
Mingitele kookidele tegin peale ka "glasuuri" ehk siis muna, või ja mee segu ja lõpus u 5 minutiks peale. Kuigi tegelikult ei ole seda sinna vaja :)

Sellele koogile sobib eriti hästi peale väike sorts jäätist. Võimatult hea!
Ilma jäätiseta on see kook laktoosivaba ka :)

P.S. Siinkohal palun ka vabandust kõikidelt naabritelt ja muudelt möödakäijatelt, kes on pidanud leppima ainult koogilõhnaga. Kui tõesti võtab silma märjaks, siis tuleb koputada ja suu lahti teha ja kooki küsida :)

No comments: