Search This Blog

Thursday, September 27, 2012

Tervislikud toidud raadioinimestele


Mingi aeg tagasi palus R2 hommikuprogramm, kas ma oleksin nõus mõned hullud-kokkajad kokku ajama, et teha head ja tervislikku süüa. 26. septembril tegime õhtusöök-söögitestimise ära.
Söögid olid head, külalised olid toredad. 

Stockmannist saime 2 kotti erinevat toorainet, nii et tänud neile!

Triin tegi kõrvitsasuppi, mille leiab siit -> http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/377#comments

Liisi hitt-Veikod e tervislikud kaerapätsid leiab -> http://njammdzhemm.blogspot.com/2011/09/tervislikud-patsid.html
ja porgandikaerakoogi -> http://njammdzhemm.blogspot.com/2012/02/porgandikaerakook.html

Katri tegi ainukese toidu, kus liha kasutati. 

Lillkapsa-karturipuder
1 kg kartulit
700 gr lillkapsast200ml kohvikoort2 spl võidmeresoola
Väga lihtne valmistada. Koori kartulid lisa vesi ja 1 spl meresoola. Keeda kartulid pehmeks. Keeda ka lillkapsas erald potis pehmeks (lisa keeduvette soola ja peterselli). Kui kartul ja lillkapsas on valmis, võta pudrunui ja tambi pudruks. Pane õrnale tulele koor (keeta pole vaja, lihtsalt kuumuta) ja lisa sinna või. Lisa see järkhaaval pudrule. Kui tundub, et puder muutub vedelaks, siis jäta osa koort alles. Kui soovid, lisa maitsestamiseks veel soola. 
* Soovi korral võib pudru sisse lisada krõbedaks praetud sibulat.


Pikkpoiss selleriga
1 kg segahakkliha (nt.4 osa lahjat veiseliha, 1 osa rasvasemat sealiha)
või lahja veiseliha + 3 sl õli
1 suur sibul 
1 porgand
1 dl jämedat riivsaia või saiapuru
2,5 dl vett 
2 muna
0,5 tl jämedalt jahvatatud mustpipart
2 tl soola 
2 vart varssellerit
provansaali maitseainesegu
punet

Pane saiapuru või jäme riivsai koos vedelikuga 30 min paisuma. Lõika sibul noaga hästi peeneks, riivi porgand ja kalla mõlemad kaussi saiapuru peale, lisa lahtiklopitud munad ja (vajaduse korral lahtinäpitud) hakkliha. Maitsesta soola ja pipraga, sega kätega ainult sedavõrd, et ained on omavahel korralikult segunevad. Vormi taignast toru ja vea sellesse näpuga renn, kuhu sokuta hakitud varsseller, vormi nii, et varsseller jääb toru keskele ning vooli pealispind õliste pihkudega täiesti siledaks. Peale riputa provansaali ürtide ja pune segu. 225°-ni eelkuumendatud ahju restil on küpsemisaja pikkus 50–60 minutit, lõpupoole võib pätsi fooliumiga kergelt kinni katta. Kui pika kokteiltikuga pätsi keskkohta torgatud august väljavoolav vedelik on hele ja täiesti läbipaistev, on päts korralikult läbi küpsenud. 

Pane saiapuru või jäme riivsai koos vedelikuga 30 min paisuma. Lõika sibul noaga hästi peeneks, riivi porgand ja kalla mõlemad kaussi saiapuru peale, lisa lahtiklopitud munad ja (vajaduse korral lahtinäpitud) hakkliha. Maitsesta soola ja pipraga, sega kätega ainult sedavõrd, et ained on omavahel korralikult segunevad. Vormi taignast toru ja vea sellesse näpuga renn, kuhu sokuta hakitud varsseller, vormi nii, et varsseller jääb toru keskele ning vooli pealispind õliste pihkudega täiesti siledaks. Peale riputa provansaali ürtide ja pune segu. 225°-ni eelkuumendatud ahju restil on küpsemisaja pikkus 50–60 minutit, lõpupoole võib pätsi fooliumiga kergelt kinni katta. Kui pika kokteiltikuga pätsi keskkohta torgatud august väljavoolav vedelik on hele ja täiesti läbipaistev, on päts korralikult läbi küpsenud. 


Mina vana peedisõber valmistasin väikse peedirisotto ja peedibrowniesid. Mu retseptid on kusagilt võetud aga jään vastuse võlgu kust täpselt. Peedibrownie retsept on läbi elanud tõsiseid muutusi vastavalt sellele, kes sööb ja mis tuju on:)

Peedirisotto (6-8 sööjat)
koostisosad: 1 sibul
3-4 küüslauguküünt
oliiviõli
500g risottoriisi
500g peeti
200g (riivitud) parmesani
130g võid
150ml valget veini
1l puljongit
tüümian
sool
pipar


Haki peedid kuubikuteks, pane ahjuplaadile. Piserda üle oliiviõliga, raputa peale soola, pipart ja tüümiani. Ahju u 30min, 200kraadi.
Haki sibul ja küüslauk ning pane koos õli ja 50g võiga pannile. Kuumuta need läbipaistvaks. Lisa riis ja sega.
Lisa vein ja lase sel riisi imbuda. (Võib kasutada veini asemel ka nt õuna- või jõhvikamahla).
Lisa kulphaaval puljongit, lase vahepeal riisi imbuda. Korda kuni riis pehme.
Näpista riisile ülejäänud 80g võid ja riivitud parmesan. Sega läbi. Lõpuks lisa ka peedikuubikud.
Serveeri kohe.

Peedibrownie

500g (keedetud) peeti
100g võid
200g tumedat shokolaadi
1dl pruuni suhkurt
3 muna
100g mitmeviljajahu
1spl kakaopulbrit
Ahi 180kraadi peale.
Keeda ja riivi peedid. Haki shokolaad. Sulata või (või haki väikesteks kuubikuteks).
Pane peet, shokolaad ja või kokku. Seda ühtlaseks.
Löö munad koos suhkruga eraldi vahule. Lisa munavaht peedi-shokolaadisegule. Lisa taignale
jahu ja kakaopulber.
Vala tainas vormi ja ahju.
30min ahjus.
Enne serveerimist lase jahtuda.
Serveerida nt vahukoorega.




No comments: