Search This Blog

Friday, June 7, 2013

Maasika-gazpacho

Kui ikka õues on megapalav, siis kes see tola ikka sooja sööki teeb. Sai siis disainigeeniustele lõunasööki valmistatud ja juba ammu oli isu maasika-gazpacho järele.

Gazpacho päritolust niipalju, et tegemist on Andaluciast päris külma tomatisupiga. Ma mäletan, et Sevillas Proua Maria tegi sellist gazpachot, et söö end lõhki. Ülihead salmonejot tegi ka. 
Kuna NII hea gazpacho tegemiseks ma võimeline ei ole, siis tuleb teha OMA versioon sellest. Puki Maria minuteada andis selle mõtte, et teha maasika-gazpachot. 
Tänane tuli enamvähem. Tomat oleks võinud olla tomatisem ja maasikas maasikasem. Aga küll jõuab:)
Enne püreestamist.
Tegemist on vaieldamatult minu lemmiku külma supiga!

Maasika-gazpacho
•500g maasikaid
•500g lihatomateid
•3 lühikest kurki
•3 küüslauguküünt
•1 väike sibul
•värsket basiilikut
•paras sorts oliiviõli
•punase veini äädikat
•soola/pipart
•kümmekond jääkuubikut

Pane kõigepealt vesi tulele. Kui see on keema läinud, siis ehmata tomatitel koor lahti. Ehk siis u 30sekundiks tomat vette ja hops välja tagasi. Nii on väga kerge koorida. Keenud vesi vala ära ja võta pott uuesti kasutusele.
Kui koored ehmatatud, siis koori tomatid, lõigu pooleks ja puhasta seemned välja. Lõika tomatid väikseteks tükkideks ja pane potti. Puhasta kurgid ja maasikad ning lõika samuti pisikesteks tükkideks. Ja supsti tomatitele sekka. Haki peeneks ka basiilik, sibul ja küüslauk. (Ma varem olen pannud ka tsillipipart aga täna unustasin. Ja hea, et unustasin, sest hea Eesti küüslauk andis päris paraja suraka).
Lisa kohe ka õli ja veiniäädikas. Ma hea käetunnetusega maitsestan ka soola ja pipraga enne püreestamist ära :)
Siis jääkuubikud sisse ja saumiksriga segamini. 

Serveeri kohe või jäta külmkappi natukeseks "tõmbama". Originaalis tõmbabki supp u ööpäeva külmikus enne serveerimist. Ma aga selle koha pealt kärsitu. 

Igatahes, soojal päeval eriti mõnus toit. Eks kui keegi soovib, siis võib juu krutoone peale pruunistada. Või ma praadisin näiteks peekonit lisaks. Varem olen ka lihtsalt kurgikuubikuid sisse kõiganud. Ja kaunistuseks basiilikulehe peale pannud :)

Tänasest katsun ka uue süsteemi sisse juurutada, ehket arvestada tehtud toitudele orienteeruva maksumuse. Tean, et väga juurdunud on arusaam, et "Tervislik toit on kallis". Katsun seda siis vaikselt hakata ümber lükkama :)

Maksumus: 
Käisin Prismas
Tomat 2.39€/kilo. Kasutasin pooled tomatid ehk 1,96€
Kurk, lühike, 2.79/kilo. Kasutasin 9st 3 ehk 0,84
Basiilik potis 1.29€. Kasutasin mõned oksad, arvetan kolmandiku ehk 0,43€
Küüslauk, 7,75€/kilo. Kasutasin 3 küünt ehk arvestuslikult u 0.25€
Hommikupeekonit praadisin terve paki ehk 1,49€
Maasikaid ostsin üle kilo, hind oli u viiekas ehk arvestuslikult 2,5€

Sibula, õli, veiniäädika ja soola/pipra hinna jään võlgu. Lisan solidaarsusest 1€ :)

Kokku: 8,47€
Suppi jätkus 5-le ehk kausitäis lõunamaa taevalikku rooga 1,70€ eest! Njämm!
Ilma peekonita tuleks veel rahakotisõbralikum - 1,40€

Ajakulu vast nii 20minutit kuni tund. Oleneb kui kärme koorija oled :)

No comments: