Search This Blog

Tuesday, June 4, 2013

Lõherisotto + rabarberi bellini

Süda tänava kodurestorani 4. sünnipäeva puhul tegin süüa. Kõik sõbrad olid muidugi nii tagasihoidlikud, et keegi kohale ei ilmunud. Aga õnneks on kõrval korteris Anne-Mai, kellele saab alati süüa pakkuda, sest ta ise juu ei kokka väga. Ja ta näljane küljeluu sai ka ära toidetud. Laps sõi u 3 riisitera ja teatas, et risotto talle siiski ei meeldi. Klassika.


Esimene mitte-juurviljane risotto :)
Risottot tegin peaaegu nii nagu tavaliselt. Nagu ka eelmine "risotto laine" ajal, läksin kergema vastupanu teed ja kasutasin puljongikuubikust tehtud puljongit. Eelmine kord mitte mingit mõistliku vaid ikka Na-glutamaadi sisaldusega jura. Seekord leidsin Prismast ühe puhta puljongi. Või vähemalt jääb mulle teadmine, et see on puhas. Mine muidugi tea, mis nad pakendile EI kirjuta. Kui tavaline Na-glutamaadiga puljong maksab umbes 40senti siis see maksis rõõmsalt 2.30€ vms. Korraks oli isegi mõte, et ise puljongit teha tuleb odavam :) Aga samas EE tahab juu juhtmete eest NII palju, et see tõstab oma tehtud puljongi hinna läbi lae :) Aga see puljong oli hea. Palju puhtama maitsega. 

Risotto (4le)
•250g risottoriis
•200ml valget proseccot
•korralik sorts oliiviõli
•1l puljongit
•2 väikset sibulat
•150g võid
•parmesani (u 2/3 sektorist)
•100g suitsulõhet

Õli pannile, hakitud sibul sinna sekka. Samuti ka riis. Segada ja liigutada seda, kuni riisiterad muutuvad klaasjaks. Siis sortsti vein. Lase vein riisi imbuda. Kui vein on "haihtunud" siis lisa kulbitäis puljongit. Segada. Lased imbuda. Jälle kulbitäis ja segada ja imbuda. Suurepärane võimalus seista ülisooja ilmaga ülisooja pliidi ääres ja mängida leemekulbi liigutajat ;)
Igatahes, kui puljongirituaaliga on asjad ühelpool, siis lisa maagiline või (ausalt, prantslased ei valeta. Või päästab kõik toidud). Ja siis peeneks riivitud parmesan. Poole segamise pealt lisad veel peeneks lõigatud suitsulõhe tükid. Ja kui kõik ühtlane, siis serveeri kohe. Risotto on selline roog, mis ei vaja mingit "tõmbamist" või ootamist. 

Selle hea toidu juurde käis nagu rusikas silmaauku rabarberi bellini. Retseptis, mis mul siin blogis varasemast, on suhkur ka sees. Aga kuna minust on siiski saanud suhkrupõlgur, siis läks lihtsalt rabarber potti. Hakkisin väikesteks tükkideks. Panin natukene vett ja keetsin tasasel tulel pehmeks. Kui pehme, siis lasin saumiksriga püreeks ja jahutasin ära. 
Ideaalse rabarberi bellini jaoks on vaja võtta puhvetikapist vanaema Linda retrod veiniklaasid. Panna  klaasi põhja 2-4tl rabarberipüreed ja siis valada peale head külma proseccot. 
Vot sulle suve ;)

No comments: