Search This Blog

Sunday, August 25, 2013

Bataadipüree + peedi-sealiha-shiitake kotletid

Täna jälle väikestviisi katsetamise õhtu. Bataati ei ole minu köögis nähtud vist peale seda kui Liisi siin oma bataaditrühvitega kõigil pead segi ajas :)
Ja kotletide mõte oli panna seeni mitte sööv inimene seeni sööma. Shiitake seened on ühed head beeta-glükaanide allikas. Seda on ka pärm aga kuna ma pärmiga asju ei söö siis jäävad seened.
Tänane eesmärk oli ka proovida teha ÕIGE kogus toitu ehk toit ühele inimesele. Püreega see väga ei õnnestunud. Kotletid olid nii head, et need sõin kõik ise ära.

Värvi kui palju!
Bataadipüree (kahele)
•1 gigant-bataat
•2 pisikest kartulit
•1/2 ökosmöko puljongikuubikut
•2spl võid
•korralik sorts vahukoort

Koori bataat ja katrulid. Pista potti ja keema. Võib vabalt saja erineva asjaga vahepeal tegeleda, sest purukskeetmine on ainult hea :) Kui "kardulad" pudid, siis väike pudrunuiaring, või sulama ja vahukoor hulka. Miksriga vahtu ja valmis.

Peedi-sealiha-shiitake kotletid (ühele)
•1 suur peet
• rusikasuurune tükk sea sisefileed
•3 shiitake seent
•1 väike sibul
•1 küüslauguküüs
•soola
•pipart
•praadimiseks võiõi

Keeda peet (võib ka keedupeeti kasutada aga kui saab teha ISE siis miks osta valmis asju!). Haki liha hästi peeneks (saab ka teha hakklihaga aga kui saab teha ISE, siis miks osta valmis asju! :)
Haki sibul ja küüslauk, pista kaussi, juurde hakitud liha ja riivitud peet. Seened hakseldasin ka imepeeneks. Juurde sool ja pipar. Mätsi kotletikesed.
Kuna ma mingit "siduvat" ainet ei kasutanud (tavaliselt panen veidi riisijahu vms) siis tegin hästi pisikesed kotletid, sest olid väga muredad.
Prae ohtras võiolis ja voilá!

Ülihea õhtusöök!

Bataadist veel niipalju, et see on üks tänuväärt juurikas. Ses on väga palju mikrotoitaineid - B-vitamiin, E-vitamiin, fosfor, magneesium, raud, vask, mangaan, tsink, kroom, beeta-karoteen, C-vitamiin, kaltsium, kaalium seleen. Vot:)

Friday, August 9, 2013

Täidetud baklaźaan

Baklaźaan kuulub minu meelest samasse kategooriasse koos suvikõrvitsaga - mitte väga söödav juurvili. Midagi seal on, mis mulle ei maitse. Eile toitupoes aga sai otsustatud, et kuna mulle baklaźaani värv HULLULT meeldib, siis on aeg teha sinasõprust selle taimega.
Sai kaks munataime koju toodud ja täna tuli otsus need ära täita. Mingi viilutamine ja ahjus küpsetamine ei tundunud piisavalt isuäratav.

Ja millega sa ikka päästad asju, mis esmapilgul ahvatlevad ei näi - toiduainetega, mis on su lemmikud :) Täidetud baklaźaanid:
•2 baklaźaani
•200g peekonit
•6 keskmist tomatit (nii 5-6cm läbimõõtu)
•2 küüslauguküünt
•peaotäis mandleid
•1 tsillikaun
•türgi ube
•mungoa idusid
•peotäis mandleid
•veidi oliiviõli
•tabasccot
•mingit suvalist tomatikastet (kujutan ette, et kui on piisavalt tomateid siis on ka väga ok. Aga mul oli mingi a la sweet&sour kaste, seda siis paar lusikatäit)
•korraliult parmesani
•veidi võid

Lõikasin baklaźaanid pooleks, õõnestasin veidi, määrisin oliiviõliga kokku ja pistsin ahju 200kraadiga u 15 minutiks. Samal ajal küüslauk peeneks, peekon viiludeks, võiga pannile (olgem ausad, või ikka päästab kõik road ;).
Lõikusin lisaks ka mandid, tśilli, tomatid, oad, idud ja kõik pannile. Kui need olid seal ka veidi mõnulenud siis kastmed peale. Ja siis täidis baklaźaanipoolikutele ja veel 10 minutiks ahju.
Lõpuks lisasin riivitud juustu ja lasin sel sulada. Kõrvale väike kurgi ja kurgi ja idusalat :)

Teinekord lõikan ka munataime sisu täidise sekka. Seekord see veel veidi hirmutas mind :) Ja mandleid panen teinekord rohkem, nende krõmps oli väga mõnus.

Igatahes sai sest pilliroo järgi lõhnavast taimest väga maitsev toit.