Search This Blog

Friday, January 18, 2013

Latikas, ahjus

Oli kalaisu ja ainuke kala poes, kes ei tulnud kasvandusest oli latikas. Võtsin ta endale ja pistsin koos maitseainetega ahju.
Kuna mul kokkupuude latikaga enne puudus, siis Preili Udupea ise retsepti välja mõtlema ei hakanud.
Abramis brama
Retsept tuli siit: http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=6425

Maitsestamiseks:
•latikas (mu ostetu oli 1,4 kilone)
•soola
•musta pipart
•50g võid
•sorts oliiviõli
•3 küünt küüslauku
•1 tśillikaun
•u 2cm tükk ingverit
•värsket basiilikut

Ahi 200 kraadi peale. Või potti sulama. Või sisse vala veel õli, haki tśilli, ingver, küüslauk. Lase sel mõnusalt sulada ja tõmmata.
Maitsesta kala soola ja pipraga seest ja väljast. Vala lõpuks võiseguga üle ja veidi pane seda kalale kõhtu ka. Küpseta ahjus u 20 minutit.
Ma serveerisin ahjupeediga, veidi oli kartulit ka. Maitses hää ja luude noppimine oli  nagu tasuta meelelahutus.
Retsept ütleb küll, et 600sest latikast retsept neljale. Aga see pea 1,5 kilone jagus rõõmsalt kahe vahel ära ja kõhud said kenasti täis :)
Sööge kala!

Pildi puudumist vast ei pea enam seletamagi.

Pitsa-nagu-päris

Eelmine kõrge süsivesikupäev möödus pitsat süües. Põhirõhk langes juustudele. Ja lõpptulemus oli väga maitsev.

Pitsapõhi:
•1,5 dl vett
•11g kuivpärmi
•0,5 tl soola
•2 tl oliiviõli
•2 dl rukkijahu
•1,5 dl riisijahu
Taignaga mässerdamiseks läks veel veidi rukkijahu.
Sega toasooja vette pärm. Lisa jahud ja maitseained. Sega ühtlaseks ja pane kuhugi sooja kohta (radika äärde näiteks) veidikeseks (u 20 min) kerkima.

Kui on ära kerkinud, siis on aeg see uuesti lamedaks ajada :)
Sest kogusest tuli mul 2 suurt plaaditäit pitsapõhja. Katted olid erinevad.

Pilt on illustreeriv. Illustreerib tabavalt.
Pitsa nr 1:
•tomatipasta veidikese tabascoga
•rohelised olivid
•jamón cerrano (u 3 viilu)
•tśilli
•päiksekuivatatud tomatid
•mozzarella
•gouda

Pitsa nr 2:
•tomatipasta veidikese tabascoga
•rohelised oliivid
•jamón cerrano (u 3 viilu)
•päiksekuivataud tomatid
•sinihallitusjuust
•parmesan

Viies juust ehk kitsepiima valgehallitusjuust läks pärast veel ahjupeedile peale. Nii et täiesti jumalik!

Pilt on illustreeriv, sest te juu mõistate, et tühi kõht ei mõista õigel ajal pilti teha :)

Roberti juustukook Liina-Kai moodi

Preili Udupea ikka unustab midagi retseptist välja, või tuleb poole tegemise pealt mingi "hea" mõte ja siis tuleb kõik asjad teha omamoodi. See kook, mis ma teisipäevasel Toiduklubi õhtusöögil tegin, pidi algselt olema justkui mõõduvõtt Härra Toitumisspetsialistiga...aga tuhkagi. Tuli täitsa teistmoodi.

Juustukook
Põhi:
•200g jahvatatud mandleid (parmesani riiv on mandlite jahvatamiseks täiesti imeline tööriist)
Toormaterjal
•100g riisijahu
•kaneeli
•riivitud muskaatpähklit
•100g võiõli /võid
•1 muna
•3spl kakaod

Sega jahvatatud mandlid ja riisijahu, lisa sinna kakao, kaneel ja muskaatpähkel. Lisa toasoe võiõli / või. Näpi see jahusegusse. Lisa muna (lihtsam on kui enne eraldi lahti lääd ja läbi klopid) ja näpi see samuti taignasse.
Võta koogivorm, vooderda põhi küpsetuspaberiga, tõmba põhjale ja külgedele peale kirme võid ja mätsi tainas vormi nii, et kataks põhja ja serva u 2-3cm kõrguselt.
Pane ahi 175'C peale.

Täidis:
•400g toorjuustu (kasutasin Farmi toorjuustu küpsetamiseks)
•300ml vahukoort, 35%
•4 muna
•u70g hakitud tumedat shokolaadi
•2-3 spl kondentspiima
•jahvatatud muskaatpähklit
•kaneeli
•1ml vaniljeekstrakt

Vahusta kausis vahukoor, lisa sinna toorjuust, munad. Nirista sisse kondentspiim. Lisa kaneeli ja muskaatpähklit, purustatud shokolaad. Ka vaniljeekstrakt. Järgmine kord kavatsen teha vaniljekaunaga ja seemnetega, see ekstrakt ikka viskas sellise väikse keemia-hõngu õhku.
Sega kõik ühtlaseks ja vala põhjale peale. Pista ahju ja küpseta u 175'C juures 45 minutit.
Enne söömist lase seista mõned tunnid. Ideaalne kui teed eelmine päev valmis.

Tume shokolaad andis sellele koogile sesmõttes mõnusa nõksu, et vajus põhja peale. Ja siis jäi toorjuustu ja põhja vahele shokolaadikiht.
Kui järgmine kord teen, siis katsun meeles pidada, et pilti võiks ka teha :)

Thursday, January 3, 2013

Mustika-shokolaadi jäätis

Eriti hea jäätis
Jäätis tuli paras "klots" aga maitse on suurepärane.

Mu jäätisesse läks:
•200g külmutatud mustikaid
•400ml vahukoort 35%
•100ml kondentspiima
•150g toorjuustu
•150g tumedat shokolaadi (70% purustatud pähklitega)
•3spl piima
•1/2 sidruni mahl

Mustikad panin sidrunimahlaga madala tulega pliidile. Et need sulaks.
Suurde kaussi panin vahukoore ja ajasin selle korralikult vahtu. Siis niristasin sekka kondentspiima samal ajal koguaeg vahustades. Noppisin vahukooresegu sisse väikese lusikaga toorjuustu ja mikserdasin ühtlaseks.
Shokolaadi hakkisin noaga peeneks ja panin kooresegusse. Kui musitkad olid sulanud, siis tegin neid ka lusikaga veidi puruks ja valasin lõpuks kooresegusse. Lõpuks kõik ühte kaanega kaussi ja sügavkülma.

Ma hoidsin üle öö ja läks ikka täitsa klotsiks. Võibolla, kui näiteks päeval teha ja siis iga natukese aja tagant segada, siis on õhtusöögi kõrvale väga mõnus võtta. Või võimalik, et piisab ka paarist tunnist. Sest ausalt - see oli ka enne külmikusse panemist ERITI hea!