Search This Blog

Wednesday, November 28, 2012

Peedikook

Peedibrownie on mu üks suurimaid lemmikuid. Täna elas see retsept üle ühe paraja "magestamise" ehk suhkurt kooki üldse ei läinud. Igatahes kook tuli ülihea.

Parim kook maailmas!
Peedikook:
•300g keedetud peeti
•200g riisijahu
•4 muna
•80g võid
•6tl kakaopulbrit
•70g tumedat shokolaadi
•1-1,5tl küpsetuspulbrit

Kookoshelbeid panin ka veidi sisse. Mandlijahu unustasin aga see kindlasti oleks ka sinna sobinud.
Lisaks veel nt mandleid kaunistamiseks.

Riivi peedid kaussi. Lisa sinna riisijahu, kakaopulber, küpsetuspulber, kookoshelbed. Haki sisse ka pehme või ja shokolaaditükid (shokolaadi riivides lihtsalt tekib liiga palju "limpsitavat" materjali). Või ja shokolaadi võib muidugi ka enne veevannis ära sulatada ja sulanud kujul lisada. Aga mulle meeldib, kui shokolaad on tükkidena.

Teise kausis mikserda munad. Vala munasegu peedi-jahu-või kaussi ja aja miksriga kõik ühtlaseks.
Koogivorm vooderda küpsetuspaberiga ja servad võiga. Taigen vormi. Peale kaunistuseks mandleid. Ja ahju. 200kraadi ja u 30 minutit.

Varem käis sinna peale ka vahukoor. Millesse panin ka suhkurt ja tibakene sidrunhapet. Seda hetkel ei valmistanud aga kui 6ndal on toiduürr, siis kindlasti teen!

Sunday, November 25, 2012

Riisipannkoogid

Pühapäevane "must"
Kuna traditsioon on traditsioon ja seda ei saa mitte lõhkuda - pühapäeval on pannkoogid!

Riisi-mandli pannkoogid:
•3 peotäit riisi
•1 peotäis mandleid
•1sl kookosrasva
•kaneeli
•2 muna
•sorts vahukoort 35%
•veidi vett

Löö munad kaussi ja löö vispliga lahti.
Ma jahvatasin riisi nõukaaegse kohviveskiga. Risottoriis "jahvatus" palju paremini kui pikateraline pruun riis. Mandlid jahvatasin paremasaniriiviga. "Jahud" siis vala munade sekka. Puista peale ka kaneeli ja lisa kookosrasv. Sega kõik ühtlaseks massiks. Jäta seisma 10 minutiks.
Vala nüüd juurde vesi ja vahukoor. Ma panin ka veidi kookospiima. Sega asi vedelamaks.

Prae võiõlis. Kuna need veidi rabedamad kui nt nisujahust valmistatud pannkoogid siis keeramisel peab veidi ettevaatlikum olema.

Ma sulatasin peale mustikaid.
Laps sõi ja kiitis. Mainis ka, et vanaema tehtud pannkoogid on paremad, sest neid saab rulli keerata. Aga mis ma ikka ütlen - vanaemad teevadki juu häid asju. Ema on ka vanaema tehtud!

Pannkoogitegemise kõrvale tuli Fipist ideaalne pannkoogiküpsetamise muusika :D

Kena pühapäeva!

Saturday, November 24, 2012

Peedirisotto

Peedirisotto update:
Ülevälgutatud peedirisotto:)
(6-8 kõhutäit)

•4 peeti
•500g risottoriisi
•1 suur sibul
•3 küüslauguküünt
•u 1liiter puljongit (soovitavalt ise keedetud)
•150g riivitud parmesani
•5sl võiõli
•sorts oliiviõli
•kuivatatud tüümiani
•soola, pipart

Haki peedid kuubikuteks, pane ahjuplaadile. Piserda üle oliiviõliga, raputa peale soola, pipart ja tüümiani. Ahju u 30min, 200kraadi.
Haki sibul ja küüslauk ning pane koos 2sl võiõliga pannile. Kuumuta need läbipaistvaks. Lisa riis ja sega.
Lisa kulphaaval puljongit, lase vahepeal riisi imbuda. Korda kuni riis pehme.
Näpista riisile ülejäänud võiõli ja riivitud parmesan. Sega läbi. Lõpuks lisa ka peedikuubikud.
Serveeri kohe.

Võiõli

•3 pakki 82% võid. (nt Taluvõi)
Valmistamine

Haki või potti (sulab kiiremini). Mina kasutan väikest malmpotti võiõli valmistamisel.
Säti kuumus u 3 peale (kui max 9). Lase võil sulada.
Iga natukese aja tagant koori pinnale kerkinud valget vahtu. Kuumuta nii kaua kuni ka põhjast on kogu valge mass pinnale mullitanud. Sega aegajalt põhjast seda ka üles. Võib võtta 45 minutit või kauem.
Vala läbi sõela+marli(riide) purki või kannu.

Tallemaksapasteet

Tallemaksapasteet
•2kg tallemaksa
•200g peekonit
•4 pisikes Peipsi sibulat
•3 küünt küüslauku
•5 suurt porgandit
•ohtralt võiõli
•riivitud muskaatpähklit, soola, pipart, tüümiani
•sorts brändit

Haki maks kuubikuteks. Eemalda kiuline "ollus" ja "torud". Peekonilt võta "nahk" ära, pasteet jääb nii ühtlasem. Pane kõik võiõliga pannile ja prae madalal kuumusel läbi ja hästi natukene pruuniks (annab pasteedile hea maitse).
Haki sibul, küüslauk ja porgand peeneks. Pane võiõliga teisele pannile praadima/hauduma. Lisa ka kõik maitseained ja sega aegajalt.
Võtab aega u 30-40 minutit.

Kui maks on läbi praetud, siis vala maks porganite ja sibulasegu hulka. Lase neil mingi aeg veel koos "marineeruda". Lõpuks püreesta saumiksriga kasvõi sealsamas pannil. Võid ajada ka läbi hakklihamasina. Lisa ka püreestamise lõpus korralik sorts brändit.

Vala kuumana kaussidesse/karpidesse. See, mis kaussidesse ei mahu - söö soojana ära:) Njämm!



Lamb-liver pâté
• 2kg of lamb liver
• 200g bacon
• 4 onions (diam ~4cm)
• 3 cloves of garlic
• 5 large carrots
• plenty of butter oil/ghee
• grated nutmeg, salt, pepper, thyme
• dash of brandy

Chop the liver into cubes. Remove stringy "matter" and "pipes". Take the bacon "skin" off as well, pâté is smoother without it. Fry liver/bacon in ghee until liver is done. Also give it a little golden colour, it gives a better taste to the pâté.  
Chop the onions, garlic and carrots and fry them (with ghee) on another pan. Add salt, pepper, thyme and grated nutmeg. Add some water and leave it to stew for 30 minutes. 

When the liver is fried and carrots soft, pour them together and let them "marinate" on a low heat for an hour or so. Finally, puree the mixture with hand blender. You can also use the mincer. Add a dash of brandy at the end end.
Pour into bowls. 

Loomamaksa pasteet

Loomamaksa pasteet

•0,5 kg loomamaksa
•0,5 kg läbikasvanud rasvasemat liha (sealiha)
•sibul
•porgand
•maitseained - loorber, pipar, sool, või, muskaat

Kõigepealt pruunista pekine liha. Siis maks. Seejäerl kõik koos, liha-maks-sibul-porgand potti, vett niipalju, et kõik oleks kaetud+loorber, muskaat, terapipar, sool... lased keema ja keerad kuumuse väiksemaks ja lased haududa u. 2 tundi...maitse tuleb mõnusam.
Ja siis mikserdad sodiks. Mikserdamise käigus lisad veel võid.


Tatraleib

Vaikelu võiõli ja tatraleivaga
Nimetagem seda tatraleivaks. Võibolla tahaks ta olla hoopis tatrasai. Või sepik...

Tatraleib:
•tass tatrajahu (Veskimati oma)
•u 70g jahvatatud mandleid
•1 sl kookosrasva
•2 sl võiõli
•4 muna
•1,5 tl küpsetuspulbrit

Munad kaussi ja löö miksriga lahti (võib ka käsitsi vispliga aga siis, et oleks korralikult:)
Teise kaussi tatar, jahvatatud mandlid, kookosrasv, võiõli. Võib panna ka veidi soola.
Vala ka munad ja aja kõik korralikult segamini.

Et saada tatra-porgandileiba, riivi juurde u 1 suur porgand.  Tatra-kõrvitsaleivale siis vastavalt kõrvitsat.
Mida peenemalt riivid, seda tihedam leib jääb. Muidu murdub kergemini.
Leivad äsja ahjust ja puhtaks kooritud võiõli

Määri 2 leivavormi võiõliga ja jaga tainas nendesse.
Küpseta 200kraadi juures u 25-30minutit. Ahjust võttes lase veidi maha jahtuda enne kui maiustama asud.

Varsti kindlasti lisandub ka mingi peedileivaversioon ja riisileib jne jne. Eksperimendid jätkuvad.


Kõrvitsasupp

Üks tore grupp on koondanud palju naisi ja mehi, kes peavad toituma veidi teisiti, kui seni kombeks.
Põhilisteks märksõnadeks EI nisule, kaerale, rukkile ja odrale, suhkrule ja piimatoodetele.
Seega toimetused köögis on võibolla veidi enam kreatiivsust nõudvamad kui tavaliselt. Aga positiivne on see, et ka mõttetöö põletab kaloreid:D

Täna pärastlõunal said mu kodurestos kokku 7 naist, kes soovisid koos miskit head süüa teha ja käimasoleva "programmi" koha pealt mõtteid vahetada.

Kristiina Tatar, neiupõlvenimega Nisu tegi kõrvitsasuppi:
•sibul
•kartul
•kõrvits
•porgand
•maitseks - riivitud muskaatpähkel, majoraan, murulauk, sool, pipar, poole sidruni mahl.

Sibul, kõrvits, porgand hakkida ja pannil kergelt praadida võiõlis. 
Vala kõik suurde potti. Lisa kartulid ja maitseained. Peale vala vesi, nii et kõik ained on vees. Keeda u 30 minutit. Püreesta saumiksriga/köögikombainis. Kel aparaati pole siis soovitan veidi kauem keeta ja lihtsalt väbi sõela ajada. Pärast veel nt miksriga vahtu veidi. 
Serveerimisel võid supile peale raputada veidi riivitud parmesani. Vürtsikamat armastavad võivad maitseainena lisadaka ingverit.