Search This Blog

Sunday, September 30, 2012

Oaidusalat

Otsustasime Liis-Elleniga, et teeme head süüa ja kookisime raamaturiiulist välja Jamie 30 minuti road. Nädalavahetusel maal muidugi sai telekast Jamie saadet vaadatud ja Liisile tundus see salat eriti maitsev.

Oaidusalat
suur kimp värsket koriandrit (L-E soovitusel jäi see välja, minu nõudmisel asendus koriandriseemnetega)
400g mungoa-idusid
100g India pähkleid
vedelat mett (pealeniristamiseks)
1/2 värsket punast tśillit (me salat oli tśillitu)
1 väike küps mango
sojakastet
seesamiõli (ma asendasin kõrvitsaseemne õliga)
1 laim või sidrun
(ma lisasin veel peoga kõrvitsaseemneid. Kuigi need oleks võinud ka koos india pähklitega ära röstida pannil).

Pane paar koriandrioksakest kaunistuseks kõrvale, rebi ülejäänutelt lehed ja pane suurde kaussi. Haki varred hästi peeneks ja lisa koos mungoa-idudega kaussi.
Aja praepann pliidil kergelt kuumaks. Mässi India pähklid puhtasse köögirätikusse ja tambi taignarulliga või tao vastu tööpinda puruks. Pane pähklid kuumenenud pannile, lisa sorts oliiiviõli ja rösti aegajalt segades kuldseks. Kui pähklid on kuldsed, tõsta pann kõrvale ja niristapeale mett ning sega läbi.
Lõiks pool tśillit õhukesteks viiludeks. koori mangi, viiluta ning lisa tśilliga koos salatisse. Kalla peale mesised röstitud pähklid. Maitsesta sortsu sojakastme, oliiviõli ja seesami/kõrvitsaseemneõliga ning lisa 1 laimi või sidruni mahl. Sega läbi.

Originaalretsepti ei leidnud aga raamatu saab siit: http://www.jamieoliver.com/tv-books/jamies-30-minute-meals/ või poest või kui ilusti küsida siis minu raamaturiiulist:)

Thursday, September 27, 2012

Tervislikud toidud raadioinimestele


Mingi aeg tagasi palus R2 hommikuprogramm, kas ma oleksin nõus mõned hullud-kokkajad kokku ajama, et teha head ja tervislikku süüa. 26. septembril tegime õhtusöök-söögitestimise ära.
Söögid olid head, külalised olid toredad. 

Stockmannist saime 2 kotti erinevat toorainet, nii et tänud neile!

Triin tegi kõrvitsasuppi, mille leiab siit -> http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/377#comments

Liisi hitt-Veikod e tervislikud kaerapätsid leiab -> http://njammdzhemm.blogspot.com/2011/09/tervislikud-patsid.html
ja porgandikaerakoogi -> http://njammdzhemm.blogspot.com/2012/02/porgandikaerakook.html

Katri tegi ainukese toidu, kus liha kasutati. 

Lillkapsa-karturipuder
1 kg kartulit
700 gr lillkapsast200ml kohvikoort2 spl võidmeresoola
Väga lihtne valmistada. Koori kartulid lisa vesi ja 1 spl meresoola. Keeda kartulid pehmeks. Keeda ka lillkapsas erald potis pehmeks (lisa keeduvette soola ja peterselli). Kui kartul ja lillkapsas on valmis, võta pudrunui ja tambi pudruks. Pane õrnale tulele koor (keeta pole vaja, lihtsalt kuumuta) ja lisa sinna või. Lisa see järkhaaval pudrule. Kui tundub, et puder muutub vedelaks, siis jäta osa koort alles. Kui soovid, lisa maitsestamiseks veel soola. 
* Soovi korral võib pudru sisse lisada krõbedaks praetud sibulat.


Pikkpoiss selleriga
1 kg segahakkliha (nt.4 osa lahjat veiseliha, 1 osa rasvasemat sealiha)
või lahja veiseliha + 3 sl õli
1 suur sibul 
1 porgand
1 dl jämedat riivsaia või saiapuru
2,5 dl vett 
2 muna
0,5 tl jämedalt jahvatatud mustpipart
2 tl soola 
2 vart varssellerit
provansaali maitseainesegu
punet

Pane saiapuru või jäme riivsai koos vedelikuga 30 min paisuma. Lõika sibul noaga hästi peeneks, riivi porgand ja kalla mõlemad kaussi saiapuru peale, lisa lahtiklopitud munad ja (vajaduse korral lahtinäpitud) hakkliha. Maitsesta soola ja pipraga, sega kätega ainult sedavõrd, et ained on omavahel korralikult segunevad. Vormi taignast toru ja vea sellesse näpuga renn, kuhu sokuta hakitud varsseller, vormi nii, et varsseller jääb toru keskele ning vooli pealispind õliste pihkudega täiesti siledaks. Peale riputa provansaali ürtide ja pune segu. 225°-ni eelkuumendatud ahju restil on küpsemisaja pikkus 50–60 minutit, lõpupoole võib pätsi fooliumiga kergelt kinni katta. Kui pika kokteiltikuga pätsi keskkohta torgatud august väljavoolav vedelik on hele ja täiesti läbipaistev, on päts korralikult läbi küpsenud. 

Pane saiapuru või jäme riivsai koos vedelikuga 30 min paisuma. Lõika sibul noaga hästi peeneks, riivi porgand ja kalla mõlemad kaussi saiapuru peale, lisa lahtiklopitud munad ja (vajaduse korral lahtinäpitud) hakkliha. Maitsesta soola ja pipraga, sega kätega ainult sedavõrd, et ained on omavahel korralikult segunevad. Vormi taignast toru ja vea sellesse näpuga renn, kuhu sokuta hakitud varsseller, vormi nii, et varsseller jääb toru keskele ning vooli pealispind õliste pihkudega täiesti siledaks. Peale riputa provansaali ürtide ja pune segu. 225°-ni eelkuumendatud ahju restil on küpsemisaja pikkus 50–60 minutit, lõpupoole võib pätsi fooliumiga kergelt kinni katta. Kui pika kokteiltikuga pätsi keskkohta torgatud august väljavoolav vedelik on hele ja täiesti läbipaistev, on päts korralikult läbi küpsenud. 


Mina vana peedisõber valmistasin väikse peedirisotto ja peedibrowniesid. Mu retseptid on kusagilt võetud aga jään vastuse võlgu kust täpselt. Peedibrownie retsept on läbi elanud tõsiseid muutusi vastavalt sellele, kes sööb ja mis tuju on:)

Peedirisotto (6-8 sööjat)
koostisosad: 1 sibul
3-4 küüslauguküünt
oliiviõli
500g risottoriisi
500g peeti
200g (riivitud) parmesani
130g võid
150ml valget veini
1l puljongit
tüümian
sool
pipar


Haki peedid kuubikuteks, pane ahjuplaadile. Piserda üle oliiviõliga, raputa peale soola, pipart ja tüümiani. Ahju u 30min, 200kraadi.
Haki sibul ja küüslauk ning pane koos õli ja 50g võiga pannile. Kuumuta need läbipaistvaks. Lisa riis ja sega.
Lisa vein ja lase sel riisi imbuda. (Võib kasutada veini asemel ka nt õuna- või jõhvikamahla).
Lisa kulphaaval puljongit, lase vahepeal riisi imbuda. Korda kuni riis pehme.
Näpista riisile ülejäänud 80g võid ja riivitud parmesan. Sega läbi. Lõpuks lisa ka peedikuubikud.
Serveeri kohe.

Peedibrownie

500g (keedetud) peeti
100g võid
200g tumedat shokolaadi
1dl pruuni suhkurt
3 muna
100g mitmeviljajahu
1spl kakaopulbrit
Ahi 180kraadi peale.
Keeda ja riivi peedid. Haki shokolaad. Sulata või (või haki väikesteks kuubikuteks).
Pane peet, shokolaad ja või kokku. Seda ühtlaseks.
Löö munad koos suhkruga eraldi vahule. Lisa munavaht peedi-shokolaadisegule. Lisa taignale
jahu ja kakaopulber.
Vala tainas vormi ja ahju.
30min ahjus.
Enne serveerimist lase jahtuda.
Serveerida nt vahukoorega.