Search This Blog

Friday, December 11, 2009

Leivategu pole käkitegu!

Panen siia siis tungival nõudmisel üles oma leiva retsepti.

Esiteks juuretis.
Need õnnelikud, kes juuretise juba päkapiku käest saanud purgi sees, võivad selle punkti vahele jätta.

Juuretise tarvis võtta paar viilu puhast rukkileiba. Kõige tavalisemat. Pool pakki keefiri. Pane need kuhugi purki sõbrunema. Leiva võid tükkideks murda aga vist eriti vahet pole. Siis purgile nt toidulike peale ja sõrmega auk sisse.
Ja las need seisavad toasoojas paar päeva.
Paari päeva pärast sega need kokku ja vala suurde kaussi.

Purki ei pese! Järgmine juuretis läheb samasse purki ja purki vahepeal ei pesta.

Teine faas - kui see hapukas plögavedelik on kausis, siis lisa sinna liiter käesooja vett. Soovitavalt muidugi enne läbi filtreeritud ja läbi keedetud.
Lisa veel u 600 g rukkijahu.
Sega läbi ja jäta toasooja toidukile ja rätiku alla seisma vähemalt 8 tunniks. Ise teen nii, et teen selle plöga päeval valmis ja järgmine päev samal ajal hakkan küpsetama.
Targad raamatud räägivad, et mida kauem lased hoida, seda hapumaks leib läheb. Võimalik et mul on väga nüristunud maitsemeel aga pole veel haput leiba saanud.

Kolmas etapp:
Plöga kausis on seisnud üle öö. Nüüd tuleb sinna lisada u 150g suhkrut (mina panen pool fariini ja pool valget, vahest pruuni), 1sl soola ja u 1 kg rukkijahu.
Segan ma seda kõike alati vispliga. Lõpp läheb alati sihukeseks parajaks väänamiseks. Tainas peab jääma selline paras, põhimõtteliselt lusikaga tõstetav ja kahjuks mitte sõtkutav. Kui tahad sõtkutavat tainast teha, siis pead leppima pärast telliskividega.
Kui tainas on valmis siis tõsta 2-3 supilusikatäit tagasi juuretise purki.

Lisada võib ka nt maapähkleid, päevalilleseemneid, linaseemneid, kuivatatud jõhvikaid.

Siis panna tainas korralikult võitatud vormi (kui hästi võitada, siis tuleb leib ilusti vormist välja). Täida u pool vormi ja jäta kerkima. Ma viimased leivad olen jahuga üle raputanud ja siis sälgud sisse lõiganud õrnalt noaga, siis küpseb sealt kohast puruks kust sina soovid..
Jahuga katmisel on ka see point, et kui ta rätiku alla panna, siis tainas ei jääks rätiku külge kinni.
Kerkib u 3-4h toasoojas tuulevaikses kohas.

Sellest kogusest saan mina u kolme normaalse vormileiva mõõtu leiba. Minu leivad valmivad mitte leivavormides - malmpotis, metallist koogivormis ja keraamilises vormis. Vorm pole oluline, maitse on.

Eelsoojenda ahi 250kraadini. Pane leib ahju 250kraadi juures 5minutit ja siis alanda 200 kraadini ja küpseta umbes tund aega.

Kui võtad leiva ahjust, määri see pealt võiga (koorik jääb pehmem ja lõigatavam). Pane valmis üks käterätik ja küpsetuspaber. Kummuta leib küpsetuspaberile, voldi kokku ja mässi rätikusse. Jäta seisma umbes tunniks.

Kõige olulisem aga kõige lõpus - leivategu pole asi, mida teha tuhande asja kõrvalt ja kiirustades. Tuleb teha rahulikult, hoole ja armastusega. Küll siis ka maitsev välja tuleb.

Ja siis nuga sisse ja nämm!

(kui viitsin panen pildi ka. just 4 leiba tuli ahjust ja need veel järelküpsevad rätiku sees)